Architect Vistasp & Associates, AVA 2.0 studio, Architecture Studio, Office design, Conference room designs

Architect Vistasp & Associates unveils its AVA 2.0 studio

The new space combines the aesthetics of a coffee shop with the design office typology

With the dual needs of a larger space to accommodate a growing team, as well as the need to make a true millennial friendly office, Architect Vistasp & Associates embarked on a journey to carve out a new age work space for its design team, with the single objective that it should inspire them each day as they walk into the premises. “We also coined the suffix 2.0 to go along with the fact that we were on the second floor as well as to denote a rebirth of sorts in the very approach of the new office and its ecosystem,” shares principal architect Vistasp Bhagwagar.


“What should the new office space be like?! After a lot of brainstorming, in coffee shops around the city, we decided our narrative: What happens when a coffee shop ambience and a design office come together? That is the feel one gets on stepping foot into AVA 2.0,” continues the architect. “They say a room should never allow the eye to settle at one place, it should smile at you and create fantasy. That is what the new office does; with a rustic yet modern environment, it surrounds anyone who comes in with a positive and vibrant pulse.”


There is an energy and buzz perceptible right from the main door. The simplicity in the use of resources, the eco-friendly concept, the honesty in the design, all factors lead to a charming ambience. The originality in design, visible in every corner, makes it a visual delight with many key areas standing out in particular.


The inspirational quote on the entrance wall “Every great design begins with a story" welcomes and beckons one into the world of design. The exposed brick wall with the philosophical quote "One life: Design a story worth telling" forms an apt backdrop to the arena with stepped seating and projection walls. The rope feature, strung between the framework separating the arena and the open office, is a feature that subtly marks the insignia of the firm.


The large think tank (“we hate the name conference room,” adds Bhagwagar) is aptly called the Green Basket with the in-house hand-painted green flora wall and views of plants and greenery outside the large windows.The other meeting space, known as the Glass Box, focuses on another artistic rendition of flora, but this time on a white backdrop, instead of black.

The reception counter almost blends into the stepped arena, creating a ramp like feature that is meant to be an active social space. Do not miss out on the rotating chequered metal raised counter as well that becomes a podium for the laptop to connect with the AV system at the arena. The booth seatings are quiet pensive spaces like small library areas to flip through books or engage in casual conversation and carry the girders of the roof down to its vertical post detailing.

The washroom and the shelves of pride in between are also very tastefully done.

The cafe with the spill-out terrace is known as the Bird Cage is a major get together space at lunch time and quiet working during non-lunch hours. The attached retro look open pantry is a self-service space and meant to be an engaging space in itself.

Trending

Events

25 Jul, 2020
An early period work by Akbar Padamsee led the roster for AstaGuru's recently concluded Modern Indian Art - Main Sale more...
17 Jul, 2020
Vishal Goel, technical consultant, HP, will highlight the varied benefits of using colours in AEC design
16 Jul, 2020
The series will be launched on July 16 on seditionart.com