Mehrangarh Fort Visitor Centre in Jodhpur
Mehrangarh Fort Visitor Centre in Jodhpur

Studio Lotus wins competition to design new Mehrangarh Fort Visitor Centre in Jodhpur

Multi-disciplinary design practice Studio Lotus’ proposal seeks to create new linkages in the fort precinct by means of sensitive spatial interventions.

Studio Lotus, a multi-disciplinary design practice founded in 2002, has emerged as one of the most path-breaking architectural firms in India, with Ambrish Arora, Ankur Choksi, Sidhartha Talwar, Pankhuri Goel and Asha Sairam at the helm as design principals.

Now, the Delhi-based Studio Lotus has won the architectural competition to build the new Visitor Centre and Knowledge Centre at the 15th century Mehrangarh Fort precinct in Jodhpur, Rajasthan. The Studio’s winning proposal of metal and stone dry construction methodology explores frugal innovation, flexibility and modularity that allows for the buildings to be reshaped with evolving needs.

The closed design competition, organised by the Mehrangarh Museum Trust, invited proposals from eight leading Indian design practices, selected at the discretion of the Board. The brief sought design solutions for the next phase of Adaptive Re-Use of the Mehrangarh Fort and Museum precinct. Picked from among three finalists, Studio Lotus’ winning entry attempts to create an architectural system, rather than a mere set of buildings for the next phase of interventions in the Fort.

The design takes the brief forward through a highly functional and responsive approach towards the existing context – focusing on ease and efficiency of construction, high degree of localisation, re-configuration and modularity. The creation of these inserts within the Fort presents an opportunity to create a framework for architecture, which could become the basis of continued development over the next few years of the envisaged masterplan.

Providing an alternate entrance experience, the Visitor Centre is designed as a highly flexible and adaptable intervention that will help mitigate the high footfall with minimal ecological impact. A parallel pathway along the main fort entrance has been proposed, culminating at the Jai Pol Plaza. The junction of the plaza and the pathway will house the Visitor Centre, populated with woven steel lattice-based modules fitted with stone tukdi slabs.

The proposed Knowledge Centre is sited along the north-western ramparts overlooking the Chokhelao Bagh. Developed as a series of interconnected decks descending from the Palace Plaza, the Knowledge Centre will consist of Exhibition Galleries, Seminar Halls, Community Spaces and Scholar’s Studies. The spaces, placed sequentially from public to progressively more private, along the decks, have been designed around a steep lightwell. Stone jalis and a system of trellises formed through extensions of the building’s primary steel structure will characterise the façade.

Studio Lotus’s proposal seeks to create new linkages in the fort precinct by means of sensitive spatial interventions that bolster the existing circulation scheme. The towering edifice of Mehrangarh and its various outcroppings constitute a staggeringly intricate built character, as much a testament to the beauty of the built form as it is an embodiment of the region’s culture and heritage. It was pertinent that any additions or modifications to this dense fabric enmesh with the existing; the proposed intervention aims to do just that – through expressive and adaptable additions that make the most of modern construction technology, yet stand deferential to the historic site’s timeless magnificence.

An interdisciplinary team that aspires to craft spaces that address the emerging future of work, leisure and living as well as the manner in which they build. Studio Lotus’s work is rooted in a keen awareness to the environment and the context they are building in, while staying abreast of relevant global technologies. Be it master plans, buildings or interiors, Studio Lotus’s process focuses on innovation that enriches clients’ lives and businesses, and hopes to add value to all it touches.

Studio Lotus’ portfolio has been Internationally recognised – winning, among others: World Holiday Building of the Year at WAF 2011, Hotel of the Year at WAN 2013, the Creative Re-Use category at INSIDE, the DOMUS Italia Award for Restoration and Adaptive Reuse, the Grand Jury Prize at the Design for Asia Award, the Prix Versailles Special Prize for Restaurant Interiors, and a nomination in the Aga Khan Awards cycle 2013.

Trending

Events

25 Jul, 2020
An early period work by Akbar Padamsee led the roster for AstaGuru's recently concluded Modern Indian Art - Main Sale more...
17 Jul, 2020
Vishal Goel, technical consultant, HP, will highlight the varied benefits of using colours in AEC design
16 Jul, 2020
The series will be launched on July 16 on seditionart.com