Kalpataru Solitaire won for Architecture - Landscape
Kalpataru Solitaire won for Architecture - Landscape

Aces of Space Design Awards 2019: Architecture - Landscape

Daniel Thomson of Cracknell was the winner for Kalpataru Solitairre, while Bhavya Kenkare of Arch-Aid was the runner-up for Landcape for a Villa

The landscape is often neglected in a project, and is sometimes an afterthought - but certainly not in the case of our winners.

Winner - Daniel Thomson, Cracknell

Daniel

Project - Kalpataru Solitaire, Mumbai

Kalpataru Solitaire is a one-acre residential redevelopment project located at Juhu, a suburb of Mumbai. The design objective was to maximise the limited green spaces and create an upmarket ambience. Every opportunity was seized upon to create a spectacular green oasis for the residents. The roof of the ramps popping at the ground level were heavily planted in a lush tropical style and wrapped around with planting to screen the entrance lobbies from the sound and sight of the street outside. 

Kalplataru

The rooftop landscape was designed to be a community deck for residents with spectacular views out to the coastline and is used for parties, yoga sessions as well as smaller pockets for star gazing and quiet seating, accommodating varied needs of the inhabitants. These are further heightened by the playful intervention of landscape elements, making the whole experience more exploratory and boutique in nature. The exotic plant palette adds to the vibrancy and liveliness.

Runner up- Bhavya Kenkare, Arch-Aid 

Project - Landscape for a Villa

The landscaping for the modern and contemporary villa by the golf course in Palava City, near Mumbai, was designed to complement the villa and create a striking picture when the architecture and landscape was seen as a whole. The hardscape and soft surfaces fluidly merge into each other, giving a wonderful backdrop to the villa. Vertical gardens, growing ferns and herbs on the compound walls form a soft balancing green framework along with the chiselled and river-washed white and black granite used on the compound wall and flowing walkway. 

Landscape

To sum up: the designer has endeavoured to create a modern-contemporary, easy-to-maintain landscape keeping environmentally sustainable design in mind and by including innovatively-placed statement sculptures. Custom-designed lights that complement the contemporary look and design of building and landscape add more meaning and beauty to the space.

Trending

Events

29 May, 2020
The Guild, Mumbai, presents a selection of paintings, From Ash to Spring, that takes us on the journey of Iranna’s more...
24 May, 2020
The trade fair releases new press note highlighting exemplary strategies that will address climate change
18 May, 2020
Kochi-based designers Utharaa Zacharias & Palaash Chaudhary curate an interesting design show in collaboration with eleven studios from around the more...