Office 543 by Charged Voids
Office 543 by Charged Voids

Aces of Space Design Awards: Architecture - Commercial, Mixed use and Public/ Institutional

Aman Aggarwal of Charged Voids won in the Commercial category for Office 543 in Punjab, while Chirag Jain of UCJ Architecture & Environment won in the Mixed Use category for Bus Terminus and Market Complex in Goa and Qutub Mandviwala of Mandviwala Qutub & Associates won in the Public / Institutional category for Wockhardt Global School, Aurangabad

Commercial buildings are undergoing changes and adapting new trends in design and style, thanks to the rapid pace at which technology is developing - as you will see in the projects that won in this section.

Category - Commercial

Winner - Aman Aggarwal, Charged Voids

Aman Aggrawal

Project - Office 543, Mohali, Punjab

The concept was primarily a response to the narrow and small site located on one of the busiest roads of Mohali. Maximum utilisation had to be made of the site, building with the bare essential number of elements with each element achieving its maximum efficiency. The central idea was to design a closed box opening, mostly skywards, but with careful gaps looking into the street and using the courtyard as a buffer between the exterior and the interior. All the requirements were met with a clear thought of spaces flowing into one another along with a large central volume.

Aman Aggrawal

The interjection of courtyards and skylights is a strategy that allows the user to experience the elements of nature - such as the wind, light, greenery and break the powerful geometry of the elements of design. The overall material palette is limited to only white marble and sivakasi gold granite along with simple white painted surfaces. Because of this limitation and the use of lighter tones, maximum reflection of light is possible - making the space appear to be more voluminous.

Category - Mixed Use

Winner - Chirag Jain, UCJ Architecture & Environment

Chirag Jain

Project - Bus Terminus and Market Complex, Pernem, Goa

The Complex evolves as a cluster of village blocks. The bus shelter draws inspiration from nature with the geometry of its structure derived from the branching of trees providing shade to passengers, whilst holding up the roof – a reflective ceiling that expands the visual space manifold. The branching structural supports lift the roof, to dramatise its floating shelter in the air. The structural supports for the shelter are built in structural mild steel – welded pipe sections that are tubular, conical and tapering seamlessly. In keeping with the tree analogy, the supports are widest at the base and reduce in diameter as its branches rise upwards.

Chirag Jain

The image of the complex is defined by the predominant use of local laterite stone on its perimeter – interspersed with a playful composition of solids and voids branching tree-like pattern of grills. Pedestrian movement into the bus terminus has been given priority with complete segregation of pedestrian and vehicular movement. The humane scale and the barrier-free environment are the key features that help shape the environment.

Category - Public/ Institutional

Qutub Mandviwala, Mandviwala Qutub & Associates

Qutub

Project - Wockhardt Global School, Aurangabad

The school exploits the opportunities offered by 18 acres of contoured land, climaxing into a scenic lake. It aims to give an integrated education system comprising a formal curriculum within the natural setting, establishing more than classroom learning. It sought to create an environment in which children would understand their natural context, as the region attracts a number of migratory birds. The vision for the school is to ensure a conducive environment to nurture these in future as well.

Qutub

Keeping the built to the minimum, a large part of the virgin land is grown as a forest to create a micro-climate which is significantly less harsh than Aurangabad’s hot and dry climate. The campus is designed as a vehicle-free zone, ensuring pedestrian safety and clean air. Connectivity between different spaces has been given utmost importance, considering the contours. The entire site and different activity blocks are connected by the central spine and the internal, external driveway.

Trending

Events

22 Apr, 2019
Designed by Matteo Thun and Antonio Rodriguez for the Jaquar Group, the new Laguna Collection uses water responsibly
22 Apr, 2019
Keynote address by archtitect Brinda Somaya sets the tone for the forum, which talks about preservation of built heritage
28 Feb, 2019
The exhibition facilitates numerous opportunities for more than 500 participating companies to showcase their products