Prakash N & Co., Bengaluru, designed by Bare.Pineapple
Prakash N & Co., Bengaluru, designed by Bare.Pineapple

Aces of Space Design Awards: Interior Design - Commercial

While Guru Prakash of Bare.Pineapple won for Prakash N & Co, Bengaluru, Vikram Bhatt of Co.Lab Design Studio won for Knitting Fibres, Surat

Commercial Interior design plays a vital role, as the purpose of a building is defined by its interiors. It is a perfect balance between functional needs and aesthetic preferences within a structure.

Winner - Guru Prakash, Bare.Pineapple

Guru Prakash

Project - Prakash N and Co, Bengaluru

The project involved creating an office for a chartered accountancy firm. The requirement was for 16 workstations, a discussion space for six and a CEO cabin to house a larger working table, a relaxation space and ample amount of file storage.

With this design brief, the design team set out to formulate the space, intertwining function with nifty and simplistic yet beguiling aesthetics. Minimising the construction cost through thoughtful use of materials and techniques was practised throughout the design and construction process with an unsaid prerequisite that the space should withstand the test of time.

Simple geometries producing complex interactions within the space, is the key of this design. While entering from the lobby, a large cement-finished sliding door with an immaculate signage opens into the reception area. This area is separated from the workspace through an algorithmically designed back wall expressed in polished exposed birch ply and activated through grid storage that opens up the courtyard space, giving a glimpse of the office space within.

Guru Prakash

The connection between the floors is established through a spiral staircase clad with rubber wood within the cut-out in the upper floor slab and a skylight above it. This is the design highlight, a living green courtyard housing a ficus tree with other spaces overlooking and opening on to it.

The work zone and circulation spaces are separated by light and dark shades of grey tiles. The fantastically bright yellow-coloured walls of the double-height courtyard space bounces and bleeds golden light into the space during day, along with 631ft-long flowing lines of light fixtures. The inclusion of living green spaces within the office adds a layer of poise to the composition.

The CEO cabin is designed around a central work-table constructed by taking a planar surface and undulating it to find the simplest structurally stable, free-standing doubly-curved geometry and built using layering of strips of birch ply and a white chamfered Corian surface top. Parametric forms co-exist in harmony with minimalistic objects.

Winner - Vikram Bhatt, Co.Lab Design Studio

vikram bhatt

Project - Knitting Fibres, Surat

 As this is an office for a business dealing in yarn, the concept of the design revolves around the manipulation of yarn to create a textile or fabric. From walls to the ceiling, all the elements in the design are thought of as a fabric wherein threads are brought together to create varied compositions.

The client wanted an assurance that his workplace would reflect his connection to Surat’s textile industry, with the specific need for a contemporary aesthetic and a sophisticated design approach that would reflect the work ethic of the organisation.

vikram bhatt

The compositions have been created using random, diagonal or straight lines in wall panelling - which gives each wall a different character, and a combination of straight and diagonal lines creating a weaving pattern in the ceiling of the reception area and the sales cabin. The use of subtle colours and a balanced material palette creates a warm and comfortable workspace. Spatial segregation has been achieved using a wooden louver-and-glass partition which also allows visual permeability.

Using varying sizes of marble tiles helps not only differentiate the zone, but also depicts the significance of the spaces as per the functionality. To add detailing to the surface of the wall, brass strips are added in between the designed panelling, combining metal and stone tiles.

Trending

Events

22 Apr, 2019
Designed by Matteo Thun and Antonio Rodriguez for the Jaquar Group, the new Laguna Collection uses water responsibly
22 Apr, 2019
Keynote address by archtitect Brinda Somaya sets the tone for the forum, which talks about preservation of built heritage
28 Feb, 2019
The exhibition facilitates numerous opportunities for more than 500 participating companies to showcase their products