The Munshaw Home in Ahmedabad, designed by Megha Patel Vadodaria of PVDRS
The Munshaw Home in Ahmedabad, designed by Megha Patel Vadodaria of PVDRS

Aces of Space Design Awards: Interior Design - Living Room, Kitchen & Public / Institutional

While Megha Patel Vadodaria of PVDRS won for the living room of Munshaw Home in Ahmedabad, Nishita Kamdar of Studio Nishita Kamdar won for the kitchen of ManHome, and Tushar Kothawade of Studio Infinity won for The Outdoor Classroom in Pune

There is nothing like a house with an artsy living room, it forms a lively space and makes room for unwinding and relaxation with your friends and family over some snacks and movies...

Interior Design: Living Room

Winner -  Megha Patel Vadodaria, PVDRS

Megha

Project - Munshaw Home, Ahmedabad

The entire living space of Munshaw is conceived as a container of the home owners’ collection of artifacts, paintings, Persian rugs, books and ancestral furniture, and is reflective of their lifestyle that is essentially outdoorsy. The central circulation spine along the dining, social, family spaces of the living room doubles up as a gallery of sorts for the client’s art collection.

The library is conceived as a set of four 11ft-high centrally-pivoted ‘doors’ that can close to create a private family space when required. Reminiscent of prayer wheels, the Valsadi teak library ‘doors’ provide a dynamic backdrop to the drawing-dining and family living areas, and modulate the space depending on which angle they are left open. 

Megha

The material palette comprises polished kotah stone floor, white ceiling, light grey walls and furniture in Valsadi teak wood with lacquer polish. The material selection as well as the focus on retaining and remodelling old furniture are aligned to the designer’s steadfast belief in being gentle on the earth by reducing the environmental footprint of building.

Interior Design: Kitchen Design

Winner - Nishita Kamdar, Studio Nishita Kamdar

Nishita Kamdar

Project - Kitchen, ManHome

Using the concept of minimalism, the design elements convey the message of simplicity. The basic geometric forms, shapes, graceful and elegant colours and textures, elements without decoration, simple materials and the repetitions of structures represent a sense of order and essential quality. The solid brick walls between the living room, kitchen, media room and master bedroom are torn down to make way for a free-flowing, open-plan habitable space.

nishita k

The kitchen of the house is hidden behind a beautifully crafted teak wood-and-fluted glass sliding door inspired by the geometries of Piet Mondrain. A peek-a-boo window within the door adds an element of quirk. The door slides into an inconspicuous pocket behind the bar unit to completely expose the kitchen to the living room. The kitchen unit is designed in an eggshell tiled countertop with pinstriped teak wood battened shutters, making the kitchen look more connected with the rest of the spaces. The services are tucked into pockets to make the space look clean and easy to maintain.

Interior Design: Public/ Institutional 

Winner - Tushar Kothawade, Studio Infinity

Tushar

Project - The Outdoor Classroom, Pune

The focus was on creating spaces that offered opportunities to learn and grow, beyond the classroom. Hence, the material palette and overall design vocabulary was derived to be more earthen to achieve a human connect. Customised graphics, minute detailing and a child-centric approach defined space aesthetics. Moreover, the design revolved around natural ventilation, multi-functional furniture and visual connection between spaces.

Tushar

Right from space planning to detailing, the inclination was towards user-centric solutions. For instance, the corridor doubles up as an interaction and learning space, with graphics engraved into the cement boards and handpainted to highlight a few elements. These become crucial elements which facilitate learning when kids are not inside their respective classrooms. Splashes of colour along with shadows cast by bamboo pergolas, help create a space which keeps changing its aesthetics as the day progresses.

Fun details include the ‘kavdi’ flooring with various childhood fascinations such as an ice-cream, the moon, stars, ducks, etc. inlaid into it. The staircase boasts a ‘wall of fame’ which displays the work done by students to encourage them to perform better.

Trending

Events

22 Apr, 2019
Designed by Matteo Thun and Antonio Rodriguez for the Jaquar Group, the new Laguna Collection uses water responsibly
22 Apr, 2019
Keynote address by archtitect Brinda Somaya sets the tone for the forum, which talks about preservation of built heritage
28 Feb, 2019
The exhibition facilitates numerous opportunities for more than 500 participating companies to showcase their products