Rajkot residential project wins CNBC Awaaz’s Most Luxurious High-Rise award

Kasturi
Pride, a high-rise project in Rajkot designed by architect, interior designer
and landscape designer Ishwar Gehi Architect, has won The Most Luxurious High
Rise award by CNBC Awaaz for Gujarat. The project comprises two
high-rise towers, a clubhouse providing various amenities, basement parking,
landscaped courtyard with swimming pool and reception area. Each tower has two
4BHK flats on each floor, and the most striking feature of the project: is that
each flat has its own private car parking on its own floor – making the sky
garage is the most important part of the project. The car lift opens on each
floor for the private car park on all the levels, apart from the car parking in
the basement. In addition, the clubhouse has amenities like: a theatre,
gymnasium, spa and game zone.

Kasturi Pride, located in
the most posh area of the city, is a project by Meet Builders from Saurashtra.
The residential project has a small clubhouse that fulfils the leisure
requirements of the occupants of the 44 flats. Each of the 4BHK flats is of 2550sq-ft.

The site is in the city centre, where land is the most expensive, so it was a prime requirement of the builder that each square inch of the site has to be used to its fullest. Since Rajkot has a very hot and dry climate, the architect had to design it in the most climate-favourable way to keep the heat in control once the resident arrives on the premises. To fulfil this requirement of keeping the environment cool, calm and serene, the architect placed the towers appropriately and designed the courtyard with plants and water bodies in order to bring down the temperature once you enter the premises.

The
architect had to design the residences for high-end users of the city, so the
most important challenge was to give it a unique and iconic design element that
was functional. The solution the design team arrived at was to provide
individual car parks on each floor. The site has been divided into two main
areas. The private area is only for actual users and is accessible only by
them. This area is pedestrian and includes the courtyard and clubhouse.
Surrounding the building is the vehicular area – a driveway for vehicles,
accessible by guests.

The
entire circulation in the site has been designed keeping in mind minimum
vehicular area and maximum usable and private area for the residents. The landscaped
courtyard, with the clubhouse being the heart of the project, is surrounded by
the vehicular driveway – thus keeping it free of vehicles. The centralised
courtyard is so placed with the objective of obtaining a picturesque view from
all the apartments on all the floors. The main entry bifurcates the pedestrian
pathway and the vehicular driveway systematically, leading the person through
the landscaping to the entrance foyer and reception.

For
architect Ishwar Gehi, landscape is the most integral part of a project –
giving it the life it needs. He believes that architecture and landscape must
go hand-in-hand to balance the design. Providing a welcoming entry supported by
greenery is a key feature, he adds. For this project, he intended to design a
functional space with landscaping and a modern touch.  Random seating has been placed for residents
to enjoy the view of the landscaped courtyard and the water bodies on the west
and north of the side.

While
the courtyard is a completely private area, the clubhouse is the centre of
attraction. Among the amenities are a gymnasium on the ground floor; spa with
steam, massage and Jacuzzi on the lower level; theatre on the first floor; and
a game zone on the second floor.

PROJECT DETAILS

The project: Kasturi Pride, Rajkot, Gujarat

The architecture and designer: Ishwar Gehi architect, Rajkot and Surat

The client: Meet Builders, Rajkot

Consultants:

Structural:Manish Doshi, Rajkot

MEP: VIMARSH consultants, Rajkot

Interior: Ishwar Gehi architect, Rajkot/Surat

Landscape: Ishwar Gehi architect, Rajkot/Surat

Swimming pool and water body: SUSHAM Agencies,
Rajkot

Built up area: 2,00,000sq-ft

Cost of the project: Rs.30 crore

Year of completion: 2016

Trending

Events

22 Apr, 2019
Designed by Matteo Thun and Antonio Rodriguez for the Jaquar Group, the new Laguna Collection uses water responsibly
22 Apr, 2019
Keynote address by archtitect Brinda Somaya sets the tone for the forum, which talks about preservation of built heritage
28 Feb, 2019
The exhibition facilitates numerous opportunities for more than 500 participating companies to showcase their products