KdnD Studio, Anand Menon, Shobhan Kothari, Kiran Kapadia, Residential design, Apartment design in Mumbai, Geometric designs, Space themed kids bedroom, Media room design, Sea-facing apartment design

Decades-old AP Residence gets a new look by KdnD Studio

The sea-facing apartment maintains an elegant, understated look that allows the homeowner to highlight their prized possessions

AP residence, designed by KdnD Studio, is located at a prime property in South Mumbai, enjoying an expansive view of the sea from every corner of the house. Like most real estate developed in the 70-80s, not only is the square footage of the residence luxurious but the shell of every room is decently sized. The first attempt in design was to clean up the plan with respect to spatial organisation and flood the apartment with as much natural light as possible with large floor-to-ceiling windows. Once the attempt to bathe the house in light was achieved along with the spatial brief of the client, the house was given a modern chic look that celebrated its erudite hosts and their envious art collection.

The project is an exploration of materials and textures in geometries. The entrance corridor leading to the living room is treated in vertical pinstripes. The hallway seating is accommodated by a niche flanked by a vertical utility storage, camouflaged in pinstripe. The door leading to the kitchen is also concealed in similar aesthetics. At the end of the hallway is a geometric swing door designed to provide privacy to the living room beyond. On entering the living room one truly appreciates the location of the apartment with views of the sea framed by the windows. The entire living room has exposed brickwork with carefully raked mortar painted in white. This is contrasted with white polished marble. The balcony dents itself into the living room to form a larger deck on one side where the informal seating is designed.

Meanwhile, the formal seating with the piano too is crested against a brick wall. Two large artworks of famous artists adorn the setting. A bar cabinet in geometric pattern in stained veneer and geometrically shaped center tables in various materials add to the overall ambience of the place.

The guest room can be accessed from the living room. The large artwork that rests above the headboard was the first to get confirmed in the design. Its subject was very “Indian” and the design took its cues from it. Though the shell design and lines have been kept modern the wardrobe has various shaped and styled moulding juxtaposed with mirrors onto its shutters. A deep shade of blue in the form of silk wallpaper (again a cue taken from the artwork) adorns the remaining walls of the room.

The house is symmetrical on both sides of the living room. On one side you find the dining room, powder room and kids room with their study and the other side is developed into a media room with its possibility of being attached to the master bedroom suite. An independent dining room is a luxury statement in itself today. It is designed with tasteful art on concrete walls and geometric suede cutwork ceiling with modern chandeliers. The powder room is a modern interpretation of renaissance style.

The children’s bedroom has an attached study. The clients wanted the flexibility of them functioning in tandem and independently. The wardrobes with geometric patterns on them unify the two spaces. The bedroom indulges in galaxy backlit lighting to create a mood setting for the kids. The study has a blackboard that cleverly disappears into the walls and when pulled helps to screen the room from natural light.

The media room accessed off the living room bears a study desk concealing the heavy AV equipment below it along with the wine cellar. The invisible speakers incorporated behind the textured wall allow for the space to have an uncluttered look. The master bedroom explores textured fabric for its wardrobe shutters and stucco paint for its walls. Leading from here is a bathroom with a minimalist approach to design. The fluted textures on the basin are echoed on to the shutter storage. Overall, the house maintains an elegant, understated look, allowing the client to highlight their prized possessions.

Fact File
Name of the project: AP Residence

Design firm: KdnD Studio

Designers: Anand Menon, Shobhan Kothari and Kiran Kapadia

Area: 3,500 sq-ft

Location: Mumbai

Photographs: Photographix | @phxindia

Trending

Events

25 Jul, 2020
An early period work by Akbar Padamsee led the roster for AstaGuru's recently concluded Modern Indian Art - Main Sale more...
17 Jul, 2020
Vishal Goel, technical consultant, HP, will highlight the varied benefits of using colours in AEC design
16 Jul, 2020
The series will be launched on July 16 on seditionart.com