Studio Osmosis, Residential design, Apartment design, Multifunctional spaces, Guest room ideas, Luxury apartments, Contemporary apartments

A multi-functional luxe home

Studio Osmosis designs a luxury apartment with simple, clean, contemporary interiors in a neutral colour palette

S House is a spacious 2,500 sq-ft apartment, designed by Studio Osmosis by merging two adjoining three-bedroom units. The design program proposed three bedrooms, a media room/guest room and a large living room. The client wanted the apartment to be spacious and bright and the studio meticulously chose a white marble for the flooring and complemented it with a light beige veneer. These two materials form the foundation of the mood of the house. The space planning was challenging wherein the studio had to create multifunctional/multi usable spaces that are well lit by natural light. It was achieved by doubling up the guest room as a media room, the entrance lobby as a private study as well as a private den, and discreet interventions like the bar that can be hidden from view when not in use and a mandir (temple) area which can be opened during a large gathering.

Since the apartments were adjoining each other, the internal spaces were mirrored on a central axis (a wall which was demolished) to create a large living area. This created a large entrance lobby, which was flanked by a linear kitchen on one side with a waiting lobby and a servant’s room on the other. The diamond-shaped flooring pattern at the entrance forms an interesting feature on the floor that extends into the kitchen and the study with a chandelier that mimics the flooring geometry. The modular kitchen unit is grey supplementing the grey inlay in the flooring. The waiting area boasts of a large custom-designed glass mosaic wall along with a sliding folding door. The unit is designed in a manner which can be used as a private study and has an openable bed underneath.

The living room is linear with furniture that subdivides the space without creating any physical barriers. An openable temple lies on the far left while an openable bar lies in the far right. The bar is meticulously detailed; when not in use it can be tucked away from view. This contemporary, leather panelled bar has lights on the ceiling that give the sense of being outdoors, under a starry night. The linear bar opens out to form an ‘L’ shape, when guests are to be entertained. Formal seating, dining area and an informal seating with a large projector screen completes the living room. The colour of the furniture is pastel beige and grey which are accented with colourful soft furnishing and décor, lending the room a fresh and spirited feel. The lights on the ceiling are planned in a randomised linear grid - giving a minimal, clean look. The dining zone is in synergy with the living room with a distinctive contemporary chandelier above the dining table and abstract art on the wall in front of it. The Pooja room is meticulously detailed with a laser-cut solid surface material. The lotus patterns are backlit with a minimal podium for the idol.

The master bedroom has a beige and white colour palette with a custom-design master bed. A leather finish marble adorns the bed back, which adds texture and a rich feel to the space while minimal accessories keep the room uncluttered and classy. A lounge seating by the window creates a perfect spot for a cup of coffee in the evening.

The daughter's bedroom has a vibrant vibe with an eccentric art on the shutters of the cabinets that brings a sense of dynamism to the room. The lights on the bed back wall give a personal touch to the room as they form the daughter’s zodiac sign once they are turned on. The lights also act as pegs for strings on which photographs can be clipped. The son’s room sports a fabric panel on the bed back in a triangular grid with a wallpaper. A similar deconstructed pattern is continued onto the mirror and a mother of pearl inlay on the PU shutter of the wardrobe. The room is designed, in a playful yet mature fashion, providing for the needs of the growing child.

The guest room is spacious and acts as a family room for watching television. The herringbone wallpaper panel on the wall conceals a drop-down bed. The marble grid pattern on the floor is reflected onto the ceiling with light fixtures sported in an interesting way.


Fact File

Name of the project: S House

Location: Mumbai

Area: 2,400 sq-ft

Design firm: Studio Osmosis

Photographs: Kunal Bhatia

Trending

Events

25 Jul, 2020
An early period work by Akbar Padamsee led the roster for AstaGuru's recently concluded Modern Indian Art - Main Sale more...
17 Jul, 2020
Vishal Goel, technical consultant, HP, will highlight the varied benefits of using colours in AEC design
16 Jul, 2020
The series will be launched on July 16 on seditionart.com