Studio Symbiosis, Floating Terraces, Villa design, Bungalow architecture, Residential design, Climate sensitive design, Courtyard homes, Residential landscape

A villa of ‘Floating Terraces’

Studio Symbiosis designs a nature centric, climate sensitive courtyard home for a Hyderabad family

Floating Terraces is a villa nested in nature, where the form delineates to create a series of outdoor courtyards and an intimate relationship between the built space and the landscape. A series of floating cascading terraces extend the indoor living to comfortable outdoor spaces yet protecting the residents from the harsh climatic conditions of Hyderabad.



Designed by Studio Symbiosis, the organisation of the villa and movement through spaces are designed to create varied levels of privacy and create differentiated relationship to the landscape. At the heart of the villa is a double height living space that spills over into the kitchen, library, formal drawing and outdoor landscape. Bedrooms are flanked along this central living space, designed as intimate spaces, with each bedroom having its own outdoor courtyard.

The idea was to create a series of floating terraces along with semi closed courtyards. A nine grid square plan was the starting point of the design, that was derived from Vastu Shastra (traditional Indian system of architecture) and was then modulated by creating the alternating periphery grids into outdoor courtyards. The deep cantilevers are an expression of freedom of living where you are not restricted to indoor living in the hot climate of Hyderabad. Also they ensure that the summer sun is restricted from entering the indoor spaces and during winter months, the residents can enjoy the warmth of the sun.

Async code


Vertical wooden fins wrap around the building, on the premises of heat gain and visual porosity required inside the house. A delineating fluid transition has been designed for these fins, to create a sense of a whole, rather than parts, which is reflected as in the image of the villa. Exposed concrete, natural wood, green and water are the four elements used in the design.

Fact File
Name of the project: Floating Terraces
Architecture/ Interiors/ Landscaping: Studio Symbiosis
Area: 1 acre
Built-up area: 1,100 sq-m (villa), 180 sq-m (gym/ shop)
Location: Hyderabad
Team: Amit Gupta, Britta Knobel Gupta, Gaurav Gupta, Amit Agrawal, Kartik Misra, Jitendra Farkade, Vedant Sangal, Anjan Mondal, Chaithanya Goyal, Govinda Dey, Deeksha Lalwani, Bhanuja Dora, Chinmay Chowdhary, Harshi Garg, Gagandeep Singh Virdi

Trending

Events

22 Sep, 2020
Leaders from the design fraternity shared their thoughts on the technique and its current place in design
21 Sep, 2020
The two shows will now take place from October 10-13 at the China Import and Export Fair Complex
15 Sep, 2020
The exhibition will be part of the gallery’s Pause series