WE Hub, commissioned by the Government of Telengana, is a shared workspace for women entrepreneurs
WE Hub, commissioned by the Government of Telengana, is a shared workspace for women entrepreneurs

Design Lattice’s project WE Hub in Hyderabad is the first co-working space of its kind in India

WE Hub, commissioned by the Government of Telengana, is a shared workspace for women entrepreneurs

In a commendable effort to empower women, this project with a new concept was designed to create and encourage Woman Entrepreneurship and allows female- led start-ups from urban and rural places alike to work out of an inspiring common office to develop their businesses.

WE Hub required a welcoming, bright, earthy-yet-vibrant, interactive workspace that would bring about a feeling of inclusiveness for women from all walks of life and add an essence of professionalism and dynamism to the entrepreneur’s work life.

The space is located in the picturesque Dr. Ambedkar University campus in the upscale Jubilee Hills area of Hyderabad. Given that the site originally accommodated a brick television recording studio, Design Lattice chose to create an aesthetic fusion of earthy and simple elements with today’s essential office systems.

The office areas are held within the exposed terracotta brick walls of the existing structure, lending an amount of rawness to the space. The reception area is finished in local terracotta tiles, complementing the exterior walls. The seating here and in the pantry is backed by local handloom saree patterns. This, merged with the vibrant finishes for acoustic paneling, the workstation panels and the bronzed mirror at the seating booths provide a subtle blend of traditional aesthetics, base essentials and flamboyance that the architects were striving to achieve. Visual transitions between the carpeted floor, patterned tiles and wooden and concrete wall finishes add texture and vibrancy to the whole place.

The arc is designed especially for short - span users

The focal point is the central area, which forms an arc and overlooks the Secret Lake in the hub of the Hitec City. This space is designed as a hot desking space for short-span users. The booth seats on the glazed periphery form a comfortable and relaxed collaborative space, infused with natural light. A mezzanine level (made of MS) has also been designed, which adds a touch of the contemporary.

A pragmatic and sensitive approach was adapted in the design, keeping in mind a working mother’s requirements in the workplace. Support spaces like a mother’s room, a child care area and a kids’ wash room have been provided to alleviate the hassles that most mothers face in a work environment. The seamless intertwining of the rustic and the modern have transformed this space into an interactive co-working zone, exclusively for women entrepreneurs.

Trending

Events

22 Apr, 2019
Designed by Matteo Thun and Antonio Rodriguez for the Jaquar Group, the new Laguna Collection uses water responsibly
22 Apr, 2019
Keynote address by archtitect Brinda Somaya sets the tone for the forum, which talks about preservation of built heritage
28 Feb, 2019
The exhibition facilitates numerous opportunities for more than 500 participating companies to showcase their products