AURA Design Studio, Sögütözü Business Centre, Turkey, Aluminium facade panels, Facade design and engineering, Retractable wings, Curtain wall design, Building facade, CTP cassette panels

An Unusual Façade: Sogutozu Business Centre

The tactfully planned façade and landscaping features customised panels, retractable wings, and other carefully designed elements

The Sögütözü Business Centre, designed by Aura Design Studio, is located at the heart of Ankara’s largest business and shopping districts. A pedestrian backbone alongside various commercial venues and a hotel on the surrounding plots of land surrounding are among its highlights.

The Sögütözü Business Centre is connected to a pedestrian walkway lined with ground-level commercial units. Immediately behind, a quiet park serves as an entranceway to both the office building and parking lot opposite. An overhang extending above that entrance has been designed with a steel structure to blend in with the character of the façade. The architectural projects have provided the structure its mechanical, electrical, and static coordination alongside a tactfully planned façade and landscaping.

Panel wall elements have been systematically used for the curtain walls. A façade consultant as well as a manufacturing firm carefully designed each panel. The fronts of the panel façades were conceptualised as triangular mesh panels that are uniform in size. They integrate into the main façade system through custom-designed horizontal, vertical, 45-degree angle, and empty frame G panels. Catwalks—including CTP cassette panels—were installed on the exterior and interior of each floor to allow the façade to be easily cleaned.

Twenty centimetre aluminium panels resembling wood were installed both between the commercial units on the ground and terrace floors, as well as along the ceiling of the terrace floor above the second floor—namely to accentuate their mass movements.

Retractable wings on the curtain walls blend with the open and administrative offices alike. Raised flooring gives each office floor a flexible layout that can be rearranged in the future. The colour scheme for the woodwork was custom picked via extensive sampling before being collectively decided upon. The building opened its doors to the public as soon as the interiors of the administrative spaces were completed.

Credits

Project: Söğütözü Business Centre

Design firm: AURA Design Studio

Location: Ankara, Turkey

Area: 10,050 m2

Total construction area: 16,871 m2

Trending

Events

25 Jul, 2020
An early period work by Akbar Padamsee led the roster for AstaGuru's recently concluded Modern Indian Art - Main Sale more...
17 Jul, 2020
Vishal Goel, technical consultant, HP, will highlight the varied benefits of using colours in AEC design
16 Jul, 2020
The series will be launched on July 16 on seditionart.com