The Design Workshop, Bungalow architecture, Contemporary homes in Bangalore, Tropical homes, Nature inspired architecture, Biophilic design, Biophilic architecture, Bungalows with conservatory, Courtyard home

At home with nature

With its new bungalow project, The Design Workshop creates a stunning home that celebrates nature with a beautifully landscaped garden

Given that lung space is more of a luxury in a city than a built space, The Design Workshop fashioned a bungalow architecture where the garden is the centerpiece, and the house honours it. From the foyer to the living room, through the conservatory and then into a beautifully landscaped garden, the greenery takes up a third of the site and can be enjoyed from any part of the house.

The continuous, almost monolithic white marble floor helps accentuate the open ground floor plan. The spaces are not defined by walls, but with changing volumes. Each space varies in height, proportional to its use. Interspersed with the spaces are the internal courtyards that house local plants growing wild and unrestricted - giving the house a tropical feel.

The double-height conservatory opens to the east, welcoming the morning sun, lighting up the white marble floor, and warming up the tall wooden-clad columns and lime plastered walls. The house is well lit through other parts of the day with the help of its sunroofs and internal courtyards. No walls separate the house from the garden. Massive 18-foot folding-sliding doors open up completely to let the outside in and provide the perfect ambiance for a holiday home in the heart of the city.

The Eastern façade of the house, characterised by its clay block columns and concrete walls, opens into the family kitchen. Having access to the garden, the house has also been designed to enjoy garden parties and spending time outdoors. The garden, almost a courtyard as it is locked in on all sides, has a green lawn, fringed by exotic ficus and temple trees. As requested by the clients, it houses a pine-wood pergola with one of its columns sitting in a lily pond. Flowering climbers take its supports and a most melodic xylophone sits on a table waiting to be played.


Project Details

Project: Bungalow architecture
Location: Koramangala, Bengaluru
Area: 4,200 sq-ft
Firm: The Design Workshop

Trending

Events

29 May, 2020
The Guild, Mumbai, presents a selection of paintings, From Ash to Spring, that takes us on the journey of Iranna’s more...
24 May, 2020
The trade fair releases new press note highlighting exemplary strategies that will address climate change
18 May, 2020
Kochi-based designers Utharaa Zacharias & Palaash Chaudhary curate an interesting design show in collaboration with eleven studios from around the more...